25. tammikuuta 2014

Oscar-toiveita

Viime viikolla julkistettiin tämän kevään oscar-ehdokkaat. Suuria pettymyksiä tai yllätyksiä joukkoon ei mahtunut, mutta mielenkiintoisia valintoja kyllä. Ihan jännittää mitä keväällä oscar-akatemia mahtaa valita voittajiksi. Itse toivoisin ainakin seuraavia:

Paras elokuva
Her tai Wolf of Wallstreet
Her vaikuttaa idealtaan (= täysinteraktiivinen kotitekoäly piristää yksinäisen miehen elämää) mielenkiintoiselta elokuvalta, mutta koska en ole rainaa vielä nähnyt, on pakko toivoa voittajaksi Wallstreetin Sutta. Elokuva oli kaiken kaikkiaan niin viihdyttävä pläjäys nasevaa dialogia, tapahtumien värikästä helminauhaa ja tasaisen hyvää näyttelytyötä, että olisi todella sääli jos leffa jäisi ilman palkintopystejä. Scorsese osaa tehdä leffoja, joten annetaanpa siitä herralle vähän tunnustusta oskarin muodossa, hm?

Paras miesnäyttelijä
Leonardo DiCaprio (The Wolf of Wallstreet)
Mitään huonoa ei ole toisaalta Christian Balessakaan (American Hustle), mutta jokainen joka on vähänkin Leon hommia seurannut, tietää kyllä, että siinä on mies joka on jo pitkään odottanut itselleen kuuluvaa oscaria. Itse ainakin todennäköisesti pillahdan itkuun jos tältä lutuiselta herralta jäisi taaskin palkinnot saamatta näinkin pitkän ja maineikkaan näyttelijäuran jälkeen.

Paras miesnäyttelijä, sivuosa
Michael Fassbender
 (12 Years a Slave)
Eilen tulin katsomasta 12 Years a Slavea, ja pakko myöntää, että pariin kertaan kävi kylmät väreet selkäpiissä ja inhon virnistys huulilla kun seurasi Fassyn tulkintaa julmasta ja ankarasta plantaasinomistajasta. Classy Fassy hoitaa hommansa aina tasaisen hyvällä ja ammattimaisella tyylillä, hallitsee sekopäiset ja julmat mieshahmot, mutta osaa luoda heihin myös jotakin särkyvää ja inhimillistä kerta toisensa jälkeen. Esimerkiksi Fassyn Magneto oli alusta saakka yksi suurista suosikeistani herran hahmorepertuaarissa, ja tulee aina myös olemaan.

Kuvaus, musiikki, (äänitehoste-)editointi, visuaaliset tehosteet
Gravity

Luulen että melkein jokainen voisi allekirjoittaa sen, että Gravity oli viime vuoden yksiä näyttävimpiä tapauksia nimenomaan visuaalisella puolella. Vaikka juoni ei välttämättä ehkä ollut tavallisuudesta poikkeavaa, ellei jopa perus hollywood-kamaa, elokuvan jännite ja tunnelma pysyi kasassa nimenomaan juuri upean äänimaailman, musiikin ja visuaalisten tehosteiden myötä. Kerrankin elokuva joka ainakin yrittää ottaa huomioon avaruuden fysiikan ja painovoiman! Kerrankin elokuva, jossa avaruudessa on edes paikoin hiljaista! Kerrankin elokuva joka toimii 3D:nä! Siinä noin pari syytä muutaman palkintopystin puolesta.

Puvustus
The Great Catsby

Koska kamoon, olihan kaikki ne klassiset bilepuvut modernilla säväyksellä todella näyttäviä ja oivaltavia!

Ohjaus
Martin Scorsese (The Wolf of Wallstreet)

Vaikka Wallstreetin Susi on pituudeltaan muutaman minuutin liian pitkä, herra Scorsese hallitsee jouhevan ja otteessaan pitävän tarinankerronnan, joka fyysisesti ehkä puuduttaa pakarat, mutta ei turruta kuitenkaan mieltä. Hallinnassa pysyvä kokonaisuus näkyy paitsi elokuvan onnistuneessa kokonaisuudessa, myös näyttelijöiden napakassa otteessa sekä tiiviissä dialogissa, joka ei kangertele eikä töki missään vaiheessa.

Lyhytfilmi
Pitääkö mun kaikki hoitaa?

Ihan vain siksi koska "Suomi mainittu!"

Käsikirjoitus
The Wolf of Wallstreet (sovitettu käsikirjoitus)
Her (alkuperäinen käsikirjoitus)

Ks. syyt yllä.

Kokonaisen oscar-ehdokaslistan voit löytää täältä.

Noin yleisesti gieman kyllä huolettaa tämän suomalaisen takapajulan Oscar-gaala -tarjona, sillä vuodesta toiseen elokuvagaalalle uskollinen Nelonen totesi ettei aio tänä vuonna esittää oskareita.

No johan on kelli.
Meikäläinen kun oli jo valmiina valvomaan sängyssä töllön ääressä, toisessa kädessä kokis ja toisessa kaukosäädin. Kyllä siinä omanlaisensa tunnelma kärsii, pakko myöntää, mutta onneksi on internetin ihmemaailma, joka voi tarvittaessa korvata töllöttimen. Mutta olisihan se toki mukavampaa rötvätä sängyllä kuin kovalla sohvalla, ainakin omassa tapauksessani.

Sekä hyvässä että pahassa, vuoden 2014 oscarit tulevat kyllä olemaan mielenkiintoiset.
Niitä siis odotellessa...

Ps. Jos joku erityisesti toivoo arvostelua viimeaikoina nähdyistä elokuvista, niitä saa vapaasti toivoa. Mikäs sen parempi tapa olla tuhlaamatta rahaa nihekään elokuvaan kuin katsotuttaa se ensin jollakulla toisella, joka luulee tietävänsä elokuvista jotakin, ja on vielä niin hyväuskoinen, että vielä kirjoittaisi kokemuksistaan jotain!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttia, risuja/ruusuja, vastaväitteitä, pohdintoja? Antaa tulla vain!