15. elokuuta 2011

"I'm fiercely proud to be Scottish."

Movie Monday haastoi kirjoittamaan lempi näyttelijästään. Vanhanajan karisman omaavat Ian McKellen, Samuel L. Jackson ja Liam Neeson ovat lemppareitani vanhemmasta näyttelijäpuolesta, kaunein ääni on ehdottomasti Alan Rickmanilla. Naisista Natalie Portman on ehdoton suosikkini, ja hottismiesten puolelta täytyy myöntää että Brad Pitt vie ja lujaa. Yksi kuitenkin nousee ehdottomasti ylitse muiden.

Skotti-hurmuri Ewan McGregor on ollut minulle jo kauan sellainen näyttelijä, jonka työstä olen lähes poikkeuksetta pitänyt. Hän on tehnyt hyvin paljon erilaisia rooleja, aina jedi-soturista päättäväiseen romantikkoon ja siitä kieroon pappiin. Roolit ovat olleet paikoin erittäin vaativiakin, mutta hän on selviytynyt niistä todella hyvin, jopa kriitikoiden mielestä. (Mitä nyt lukuunottamatta muutamia valopäitä, jotka sanovat Ewanin olevan luotu vain tietyntyyppisiin rooleihin. Eivätkös kaikki näyttelijät loppujenlopuksi ole?) Kaunis sekä sointuva ääni, sopusuhtainen ulkonäkö ja tasaisen hyvä näyttelijäntyö ovat McGregorin etuja. Tähän väliin onkin pakko hehkuttaa, että Ewan on mielestäni yksi parhaimman näköisiä mieshenkilöitä ikinä. Henkilö, joka kykenee olemaan samaan aikaan söpö, mutta miehekäs, on minusta kaikkein paras ulkonäöllinen puoli vastakkaisessa sukupuolessa. Nami.

Kaksi arvausta kumpaa maistaisin ensin: suklaalevyä vai sietämättömän suloista Ewania?
 Myös McGregorin esittämät hahmot ovat jotenkin jääneet minulle päähän, nimenomaan Ewanin itsensä, ei välttämättä itse hahmon takia (vaikka nekin ovat toki mielenkiintoisia). Esimerkiksi Big Fishin Edward Bloom voisi olla rasittava hahmo koppavuudessaan ja jääräpäisyydessään, mutta Ewanin näyttelemänä hän on aivan tavattoman suloinen ja humoristinen tapaus.

Ensi kosketukseni Ewan McGregoriin tuli luonnollisesti Star Warssien kautta. Tässä kohden näyttelijä itse varmaan kiroaisi minut syvimpään helvettiin, sillä kaikkein vähiten hän haluaisi olla muistettu "sen nuoremman Obi-wanin roolista" (mikä oli yksi syy, miksi herra sairastuikin masennukseen ja alkoholismiin). Mutta olkoon, myönnän tämän suuren syntini, ja jopa sen, että uusia McGregor-leffoja katsoessani tulee aina heitettyä "hei, kato, se on Obi-wan vapaalla jedihommista" -tyylistä vitsiä. Anteeksi siis, herra McGregor, olen pahoillani, voinko vielä saada nimikirjoituksenne?

My heart just broke. Nope.


Tosiaan, homma pyörähti käyntiin SW: episode ykkösellä sekä puhtaalla fyysisellä ihailulla: "Opivan on niin sötö!" Ajan kuluessa siirrytiin sitten episode kakkoseen, jossa puolestaan Hayden Christensen sai fyysistä ihailua osakseen, kun taas Ewania seurasin jo vähän harjaantuneella silmällä. Vuotta eteenpäin tielle osui loistava yksi lempparidraamoistani eli Big Fish ja siitä vuosi, niin trilleri The Island. Kertaakaan Ewan ei työllään pettänyt, vaan hoiti roolinsa kunnialla. Kaunis englannin ääntäminen, yleisesti hyvä ulkonäkö ja kiinnostavat roolihahmot vetivät minut lähes poikkeuksetta mukaansa. Skottimurteeseen pääsin tutustumaan Ewanin ensimmäisen isomman työn eli Trainspottingin kautta, ja pian myös Ewanin lauluääni tuli minulle tutuksi Moulin Rougessa. Ja voi jumalauta, se oli kaunista kuunneltavaa.

Miksi juuri Ewan McGregor? Paha sanoa. Voisin helposti pistää sen ulkonäön piikkiin, mutta asia ei todellakaan ole niin yksinkertainen. Yksinkertaisesti hänessä vain on se jokin, joka saa minut aina ilahtumaan, elämään ja olemaan mukana McGregorin esittämissä hahmoissa, sekä toivomaan hänelle myös ihmisenä pelkkää hyvää. En ole mikään kummoinen fanityttöilijä, enkä tiedä Ewanista oikeastaan juuri tuon taivaallista, mutta pakko myöntää, että haluaisin tietää ja oppia tuntemaan häntä paremmin, vaikka sitten pelkkiä artikkeleita lukemalla tai elokuvia katsomalla. Pitäisi kai ostaa enemmän hänen elokuviaankin, tällä hetkellä omistan vain jonkun neljä tai viisi.

Nyt viime aikoina Ewanille olen tehnyt tribuuttia muun maussa katsomalla Big Fishin ja ostamalla I Love you, Philipp Morrisin. Että kyllä nyt on sydän läpättänyt ihastuksesta.

Ewan-triviaa:
- 175cm pitkä
- kehno näkö, lyhytnäköinen
- harrastaa moottoripyöräilyä, tehnyt menopelillä jopa maailmanympärysmatkan
- toimii Unicefissa lähettiläänä
- voittanut yli tusinan erinäisiä palkintoja mm. Emmyn ja Golden Glopen
- on mm. Jude Lawn ja Colin Farrelin hyvä ystävä
- meinattiin valita Pirates of the Caribbean: Mustan helmen kiroukseen William Turneriksi, Casino Royaleen James Bondiksi ja The Beachiin Leonardo DiCaprion paikalle

Ewan-leffat, jotka on vielä nähtävä:
- Beatrix Potter
- Deception
- Emma
- Enkelit ja Demonit
- Epätavallista elämää
- Ghost Writer
- Isku Mogadishuun
- Nuori Adam
- Ollaan ihmisiksi 
- Perfect Sense
- Scenes of a Sexual Nature
- Shallow Grave
- Stay
- Vähät rakkaudesta
- Yövartija

4 kommenttia:

 1. Helou! Tuo elokuvaversio Emmasta on aika huono ja Ewanilla siinä aivan hirveä tukka. ;D Enkelit ja demonit on mielestäni hyvä, samoin tuo Vähät rakkaudesta.

  Ja jos jostain löydät tuon Scenes of Sexual Nature -leffan (mitä tuskin on Suomessa julkaistu dvd:nä), niin kerro ihmeessä, koska tämä Mark Strong -fani haluaa myös nähdä sen!

  VastaaPoista
 2. Ewan on kyllä ihana ja lukeutuu omiin suosikkinäyttelijöihin myös :)

  VastaaPoista
 3. Hyvä valinta! Diggaan myös Ewania, ja hän ehdottomasti kuuluu lempinäyttelijöihini. Long Way Round oli hauska sarja, oli hienoa nähdä mies omana itsenään! Rento, maanläheinen ja komea kuin mikä ;DD ps. Tuo Yövartija on loistava kauhuleffa! Stay:ta suosittelen myös :)

  VastaaPoista

Kommenttia, risuja/ruusuja, vastaväitteitä, pohdintoja? Antaa tulla vain!