18. elokuuta 2011

Universumin kovimmat mustat miehet

Mistäs moinen kenties provokatiivinen otsikko? Kahdesta syystä. Puhun "mustista", sillä elokuvamaailmassa (kuten ikävä kyllä monessa muussakin maailmassa) he eivät ole tasa-arvoisia "valkoisten" kanssa. Elokuvissa mustat näyttelevät lähes poikkeuksetta "sitä hauskaa tyyppiä", "kovista" tai muutoin stereotyyppistä hahmoa. Näin äkkiseltään ei tulekaan mieleen kuin harva elokuva, jossa mustat olisivat esittäneet vakavasti otettavaa hahmoa.
Entä miksi puhun "miehistä"? Siksi, koska universumin kovimpia mustia naisia ei juuri ole, paitsi Halle Berry, joka onkin sitten liki koko amerikkalaisen filmiteollisuuden ainut värillinen nainen. Paitsi, että siis moralisoin Hollywoodin pieniä ja ihmisiä syrjiviä piirejä, haluan esitellä omat suosikkini tummista miesnäyttelijöistä. Aloitetaan top 3:n numero kolmosesta.


Morgan Freemanissä on karismaa. Lyhyesti sanottuna. Hän on näytellyt uskottavia, monisyisiä ja kaikinpuolin kiinnostavia hahmoja jo kauan, ja on tehnyt sen hillityn tyylikkäällä tavallaan. Freeman on veteraani-näyttelijä, jonka nimi herättää ainakin oman kiinnostukseni lähes välittömästi, sillä tiedän näkeväni laatutyötä ainakin herran omasta puolesta. Ylipäätään elokuvat, joissa Freeman on esiintynyt, ovat olleet lähes poikkeuksetta loistavia. Seven, Million Dollar Baby, Dark Knight... Kaikista mieleenpainuvin Freemanin hahmo on kuitenkin ehkä elokuvallisesti se kaikkein epäarvostetuin eli Bruce - taivaanlahjan Jumala. Hahmo on imagoitunut Freemaniin niin voimakkaasti, että aina herran nähdessäni en voi kun huudahtaa: "kato, Jumala!" Ja jos uskoisin Jumalaan, olen varma, että hän näyttäisi Morgan Freemanilta.


Ufojen piilottelusta vastaavan salaisen järjestön agentti. Kovanaamainen poliisi. Karu mies koiransa kanssa. Lämminsydäminen isä. Kaikkia näitä hahmoja koristaa Will Smithin charmi ja välitön huumori. En tiedä henkilöä, joka ei pitäisi tästä nuoresta herrasta. Itse ainakin pidin hänestä alusta alkaen, kun näin hänet ensimmäisen kerran MIB ykkösessä. Huonoa työtä Smith ei ole tehnyt senkään jälkeen, ei ainakaan omasta mielestäni. Elokuvat itsessään eivät ehkä ole olleet mitään laatutavaraa (kuten kriitikoiden maan tasalle talloma Hancock), mutta siitä emme voi syyttää Will Smithiä vaan ohjaajaa/käsikirjoittajaa. Minusta Will Smith on hauskannäköinen kaveri, jonka karisma puree ja huumori kukkii. Toisin kuin Eddie Murphy.

Samuel L. Jackson: universumin kovin musta mies. Miettikää nyt vaikka Mace Windua. Kovempaa jediä ei vain yksinkertaisesti ole! Mietitäänpä Jules Winnfieldiä Pulp Fictionissa. Tai kaikkia niitä auktoriteettisiä poliiseja ja maailmanpelastajia joita hän on esittänyt. Ei ole epäilystäkään etteikö tämä herra olisi lahjakas ja taitava näyttelijä, joka hoitaa työnsä tyylikkäällä olemuksellaan, äänellään ja näyttelijätaidoillaan. Kill Bill, SWAT, Ihmeperhe, Iron Man, Inglorious Bastards, xXx, Jackie Brown... Hyviä elokuva ei tämän herran listalta puutu, ja itse olen vakaasti sitä mieltä, että Samuel L. Jacksonilla on ehdottomasti ollut osansa tässä, tai ainakin elokuvissa, joissa hän on esittänyt vähän isompaa roolia. Lyhyesti: kuka ei voisi vastustaa Samuel L. Jacksonin vahvaa ja jykevää olemusta, ja tämän rauhoittavaa, mutta samalla uhkaavaa ääntä. Jos hän siis niin haluaa. "Close your eyes, cut the crap and sleep!"


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttia, risuja/ruusuja, vastaväitteitä, pohdintoja? Antaa tulla vain!