4. helmikuuta 2013

Tähtiä ja paperia

Toissaviikon kuumimpia puheenaiheita elokuvamaailmassa oli ehkä tulevien Star Wars –elokuvien ohjaajan julkistaminen. Useiden luotettavien lähteiden mukaan uuden sukupolven Star Wars –trilogian ohjaajaksi on määrätty JJ Abrams, parhaiten tunnettu TV-sarja LOSTin ja uusimpien Star Trek –elokuvien ohjaajana.

Omasta mielestäni valinta on erittäin hyvä, ei täydellinen, mutta asiaan kuuluva ja kelvollinen. Ensinnäkin olen tähän asti pitänyt Abramsin elokuvia kokonaisuudessaan messevinä. JJ on ollut mukana kirjoittamassa Armageddonia, mistä olen pitänyt tavattomasti ja ensimmäinen Star Trek –elokuva löi minut ilmestyessään ällikällä. Olen siis näennäisen tyytyväinen, että JJ, joka noin yleisesti on osoittanut kykynsä paitsi kirjoittajana, tuottajana vaan myös hyvänä ohjaajana, on valittu tekaisemaan uudet Star Warssit.

Abrams sopii uuden sukupolven avaruusoopperan ohjaajaksi mm. seuraavista syistä:

1) hänelle scifi on jo ennalta tuttua

Aloittaessaan ensimmäisen Star Trek –elokuvan ohjaamista, Abrams ei tietänyt sen maailmasta, tekniikasta ja hahmoista käytännössä mitään. Siitä huolimatta hän loi kokonaan uudet mutta uskottavat puitteet huimalle trilogialle. Uskon, että Star Warssin kanssa on samoin. Vaikka kyseessä onkin huomattavasti kulttuurisesti tunnetumpi ilmiö, uskon että Abrams kykenee luomaan jotain uutta tähänkin saagaan, juuri ennakkoluulottomuutensa ja lennokkaan mielikuvituksensa ansiosta.

2) hän soveltuu hyvin hahmojen välisen dynaamiikan ja dialogin ohjaajaksi
Ei käy kieltäminen etteikö uuden Spockin ja Kirkin välinen kränä ja intensiteetti olisi välittynyt valkokankaalta, Bonesin äkäisyydestä nyt puhumattakaan. Koska Star Warssissa tärkeää ei ole niinkään klassinen (ja tylsä) hyvän ja pahan taistelu, vaan nimenomaan hahmot ja niiden suhtautuminen tähän taisteluun, on upeaa, että ohjaajaksi valitaan henkilö, joka tajuaa jotain hahmodynamiikan päälle. Lucas sitä ei tajunnut, mikä näkyy prequelien vedottomuudessa juuri hahmojen välisissä suhteissa, oli kyse sitten Padmen ja Anakinin romanssista, tai Obi-wanin ja Anakinin välisestä jännitteestä.

3) hän tajuaa erikoistehdosteiden päälle
Star Trek oli sekä audiovisuaalisesti, että noin visuaalisestikin törkeän upeaa katseltavaa. Samaa on siis oletettavissa myös uusien Star Warssienkin kanssa.

Oikeastaan keksin vain yhden ja ainoan huonon puolen JJ Abramsin ohjaustyössä: kaikkien niiden lense flarejen määrä. Nauroinkin nettikaverini Seresponin kanssa itseni tärviölle kun mietimme miltä valosapelitappelut mahdollisesti näyttäisivät:

Yeah. My one problem. The flares. Imagine the lightsaber battles: nobody knows what the hell just happened because they’re all blinded.”
Näin odotankin uudelta Star Warssilta paljon (tai trilogialta, sillä huhujen mukaan leffoja on tulossa useampi kuin yksi): haluan visuaalista näyttävyyttä, haluan kiihkeää hahmodynamiikkaa, haluan toimintaa ja haluan draamaa. Haluan nähdä synkkää Star Warssia, haluan nähdä aikuisten Star Warssia. Ja sitten kuitenkin, haluan nähdä myös klassisen humoristista ja viatonta Star Warssia.

Aika näyttää, mitä tulemme saamaan.
Sitä siis odotellessa…

Sitten viimeviikon elokuvauutisiin!
Disney julkaisi vihdoin ja viimein Youtubessa kokonaisuudessaan uuden lyhytelokuvan, nostalgisen suloisen Papermanin. Olin tuolloin yli 38 asteen kuumeessa, kun hoksasin leffan kaverini Martsan Facebook-seinällä, ja innosta puhkuen ryhdyin 6-minuuttista rainaa katsomaan.

Voi ihanuutta.
Ei ole yhtäkään asiaa, mistä en Papermanissa pitäisi. Hahmot ovat tavattoman suloisia, musiikki kohdallaan, miljöö nostalgisen vetävä, musta-valkoisuus ihastuttava erikoisefekti sekä tietenkin tarina niin disneymäisen valloittava ja lämpöinen, ettei lyhytleffasta yksinkertaisesti voi olla pitämättä. Ennen kaikkea animaation jälki on todella huolellista sekä tyrmäävän kaunista. Olikin uskomattoman ihanaa nähdä kuinka hyvin tietokoneanimaatio sekä käsinpiirretty kuva sulautui yhteen niin saumattomasti, niin sileästi ja niin täydellisesti.
Voi ihanuutta.

Innostuin sitten kuumeen ja ikävän korvatulehduksen myötä ediotimaan papermanista pienen videonkin, joskaan se ei pääty yhtä onnellisesti kuin elokuva itse.


Noin editoinnista puheenollen, itseäni kutkuttaisi tehdä video nyt teemasta valo & aurinko. Ideoita siis, millaisia elokuvia tähän teemaan voisi sisällyttää?
Olen ollut editointipuolella melkoisen laiska viimeiset puolivuotta, mutta nyt, viimeisen kahden uuden videon myötä, olen saamassa uudenlaista intoa ja motivaatiota ediotimiseen. Ah, on niin monta kipaletta, mihin haluaisin tehdä videon, mutta toisaalta itse elokuvien/sarjojen/pelien kohdalla vähän tökkii. Apuja saa siis antaa, samaten ideoita, ja miksei vaikkapa toiveitakin! Olisi hauskaa esitoida jollekulle video vaikkapa synttäri- tai nimipäivälahjaksi!

Alla kipaleita sekalaisessa järjestyksessä, joihin kutkuttaisi editoida...

M83 - Outro

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttia, risuja/ruusuja, vastaväitteitä, pohdintoja? Antaa tulla vain!