2. tammikuuta 2012

Jatko-osia kaikkialla

Katselin vuoden vaihteessa elokuvatarjontaa vuodelle 2012, ja olin itse asiassa hieman pettynyt. Noin ensisilmäyksellä nimittäin vaikuttaa siltä, ettei teattereihin ole tulossa juuri mitään muuta kuin vanhojen kassamagneettien jatko-osia. Hyvältä ei näyttänyt myöskään vuoden 2013 listat samoilla nettisivuilla: jatko-osia toisensa perään. Missä ovat uudet tulkinnat ja kujeet?

Toki olisi hyvä muistaa, että kyseisillä nettisivuilla on kyse pitkälti Hollywoodista tai muuten jenkkilästä tulevista elokuvista. Euroopassa ja Pohjoismaissa elokuvatuotannon tilanne on erilainen, sillä täällä uskalletaan ja pystytään kokeilla uutta. Itse kuitenkin harrastan pitkälti amerikkalaista elokuvaa, joten tämä on minulle sikäli harmillinen asia.

Tälle vuodelle on tulossa paljon sarjakuvafilmatisointeja ja pikkulinnut ovat kertoneet, että tänä vuonna nähtäisiin myös peleihin perustuvia elokuvia. Muun muassa Halo, Mass Effect ja Metal Gear Solid ovat olleet huhujen kuumimpia lähteitä.

Oli miten oli, tarkastellaanpa listaa hieman lähemmin ja käydään läpi muutamia elokuvia arvioidussa ilmestymisjärjestyksessä, jotka tänä vuonna minun tulisi Star Wars ep. 1:n, uusimman Twilightin ja The Hobbit pt. 1:n oheella ehdottomasti nähdä.


Kevät 2012

Avengers
Odotan tätä supersankaripläjäystä monessakin mielessä innolla. 1) koska Iron Man 2) koska Samuel L. Jackson 3) koska supersankarit. Tarvitseeko tätä sen enempää avata?

MIB - Men in Black 3
MIB ykkönen on meikäläiselle tärkeä nostalgian ja ikimuistoisen huumorin lähde. Vaikka MIBin kakkososa oli huomattavasti edeltäjäänsä huonompi, odotan kolmannelta osalta ainakin teknisesti parantunutta yleisilmettä, ruisia huumoria sekä tietenkin Will Smithin ja Tommy Lee Jonesin loistavaa näyttelytyötä. Ja kahvi-matoja.

American Pie: High School Reunion
Taas mennään huumorin ja jatko-osien puolella. Omien laskujeni mukaan tämä American Pie on sarjan seitsemäs osa, mikä toisaalta ihmetyttää meikäläistä, sillä piirakka-komedian viimeiset osat eivät kummemmin nousseet tuotoltaan hiteiksi eivätkä olleet huumoriltakaan edeltäjiään kummoisempia.

Ilmeisesti teinikomedian tuottajat haluavat kuitenkin vielä yrittää, sillä tällä kertaa ensimmäisen kolmen elokuvan päähenkilöt herätellään uudestaan eloon: vanha lukioluokka kokoontuu vuosien jälkeen yhteen, muistelee vanhoja kommelluksia sekä tietenkin koettaa pärjätä kypsässä aikuisten maailmassa. Siveellisyys on kuitenkin kaukana tästä uudelleen herättelystä, ainakin mitä edellisiin American Piehin on uskominen.

Vaikka leffan traileri oli pienoinen pettymys meikäläiselle, sillä ilman American Pie -nimikettä se vaikutti melko tavanomaiselta höpönpöppökomedialta, odotan tätäkin rainaa suurella mielenkiinnolla. "Let's make this reunion our bitch!"


Kesä 2012

Prometheus
Ridley Scottin rainat aina Blade Runnerista Black Hawk Downiin ovat olleet tasaisen hyviä, visuaalisesti upeita ja toiminnallisesti kiinnostavia. Ei siis ole yllättävää, että Scottin ohjaus yhdistettynä eeppiseen scifi-toiminta-kauhuun saa mieleni villiintymään. Ainakin traileri toi heti mieleen Alienin, joten ainakin toimintaa ja jännitystä on luvassa tässä flickissä. Lämpimän kesän hyistä scifi-rainaa odotellessa...
The Amazing Spider-man
Pidin ihan älyttömästi 2000-luvun alun Spider-man -filmatisoinnista, jossa Tobey Maguire ja Kirsten Dunst esiintyivät Peter Parkerina ja Mary Janena. Trilogian toiminta, yleinen näyttävyys ja toimivuus löivät minut ällikällä ja siitä saakka Hämähäkkimies on ollut suosikki supersankarini. Odotan siis sanalla sanoen mielenkiinnolla tätä hämismiehen uusintaa. Kysymys kuuluu, löytääkö tämä uudelleenfilmatisointi uutta näkökulmaa Peteriin ja Hämähäkkimiehen hahmoihin? Entäpä Parkerin ja MJ:n suhteeseen*? Onko elokuvassa synkempi ote kuin edellisissä hämisleffoissa? Entä voiko tämä Spidey todella voittaa tai peräti korvata Maguiren vastaavan tulkinnan? 

* Uutta tosiaankin, sillä MJ:n sijasta Parkerin tyttöystävänä nähdään Gwen Stacy. Kiitos tiedosta O.

Batman - The Dark Knight Rises
Lyhyesti: tykästyin Dark Knightiin, joten täytyyhän nyt tämäkin raina nähdä. Eteenkin, kun siinä on Kissanainen. 

Madagascar 3
Näin Madagascar ykkösen ja kakkosen leffateattereissa. Perfektionistina en voi siis jättää kolmostakaan katsomatta, sillä putki on saatava täydelliseksi, totta kai.

Ei siinä, Madagascarin sekä ykkös- että kakkososa olivat oikein mukavaa brain-off -viihdettä, joka puri sekä lapsiin että aikuisiin. Juuri huumorin moniuloitteisuus, kerroksellisuus sekä paikoin hyvinkin ovela ja absurdi läppä on tämän eläinkomedian parhaimmistoa. Vaikka paikoin elokuvissa onkin alennuttu alapäähuumoriin sekä melko tylsään vahingoille/onnettomuuksille nauramiseen olen viihynyt näiden animaatioiden parissa niinkin hyvin, että sekä ykkös että kakkososa löytyy minulta hyllystä.

Nyt kolmannen elokuvan kohdalla herää kysymys, onko tässä kyseessä vieläkin jotain uutta ja hauskaa tuova kreisikomedia, vai puhtaasti elokuvayhtiöiden keino saada rahaa. Elokuvan traileri (ks. alhaalla.) ainakin lupaa menoa ja meininkiä, sekä uuden mantereen valloittamista. Mielenkiinnolla siis odottelen tätä.
Syksy 2012

Rebuild of Evangelion 3.0: Q You can [not] redo
Tulevan syksyn Rakkautta ja Anarkiaa -elokuvafestivaaleilla nähdään toivottavasti robotti-anime suurimman kulmakiven Neon Genesis Evangelionin uudelleenfilmatisoinnin kolmas osa. Itse odotan Rebuild 3: Quickeningia ihan mielettömästi, sillä rakastan kuollakseni originaalia animea ja mangaa, ja edelliset Rebuildit olivat todellista silmänkarkkia, puhumattakaan sitten siitä sisältöpuolesta.

En tosin tiedä, onko elokuvan mainoskuva (oik.) fanin vai itse tuotantoyhtiön tekemä, mutta edellisen elokuvan nopeasti kieroutuneeksi kääntyneestä lopetuksesta, sekä kolmannen osan trailerista päätellen luvassa on joka tapauksessa originaalin sarjan tyylistä mieletöntä mind-fuckia. Jes!

Nimi Quickening tulee sanan 序破急 (jo-ha-kyuu = karkeasti käännettynä alku-keskikohta-loppu) viimeisestä tavusta, joka käytännössä tarkoittaa loppua. Kyuu on japanilaisittain äännettynä Q-kirjain, josta lopulta väännettiin sana Quickening (suom. nopeuttaa, elpyä). On siis oletettavissa, että elokuva-saagan tämä osa antaa jo osviittaa tarinan kokonaan  uudesta lopetuksesta. Elokuvia on kuitenkin suunnitemien mukaan tulossa neljä, joten ihan vielä Evangelionista ei päästä eroon.

Näin pitemmittä puheitta odotan tulevaa vuotta innolla, mutta toisaalta hieman skeptisessäkin mielessä. Onhan tässä kuitenkin aika helvetisti jatko-osia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttia, risuja/ruusuja, vastaväitteitä, pohdintoja? Antaa tulla vain!