31. lokakuuta 2012

Ja niin Leiasta tuli Disney-prinsessa

"Nyt tapahtuu paljon, ja äkkiä!"
- Jafar, Disneyn Aladdin
Ole pieni hetki poissa tietokoneen äärestä ja heti alkaa tapahtua. Puhun nyt eilisillan ehkä isoimmasta uutisesta (ainakin omalla kohdallani), jonka mukaan Disney on ostanut Lucas Filmin/Artsin. Tarina on tosi. Disney ojensi Star Warssin luojalle George Lucasille nelisen miljoonaa, ja sai täten myös oikeudet tehdä kokonaan uuden Star Wars -elokuvan, jonka on luvattu tulevan vuonna 2015.

Uusia Star Wars -elokuvia! Jee! Uusia tekijöitä! Jee! Lisää rahaa! Je-, hetkinen.


Koko Star Wars -fandom on lievästi sanottuna sekaisin. Old-school -fanit ryömivät tuskissaan lattialla, itkevät Original Trilogyn perään ja muistelevat pre-queleiden kauheutta: "Luulin, ettei Star Warssia voisi enää tuhota pahemmin, vaan tässä sitä mennään!" Toiset pelkäävät elokuvien yleisen tason laskemista, Lucasin vision ja koko avaruusooppera-saagan raiskaamista sekä tietenkin sitä suurta taloudellista saatanaa eli rahaa. Kukaan kaverinikaan ei ole sanonut yhtäkään positiivista sanaa koko uutisesta. Kaikkialla kuulen vain huutoa ja itkentää. Se satuu korviin.

Onko Lucas Filmin siirtyminen Disneylle hyvä juttu?
Minun mielestäni on. Tämä jos mikä, takaa Star Wars -saagalle ensinnäkin pitkän iän, myös täysin uudenlaisia näkökulmia, tekijöitä, osaajia ja faneja uusille elokuville, peleille ja oheistuotteille. Haiseeko tässä raha? Totta hitossa haisee. Onko Lucas ahne kaksinaismoralistinen paskiainen, joka puhuu jatkuvasti itseään vastaan? Siltä näyttäisi. Mutta se, mitä Disneylle siirtyminen tuo Star Warssille itselleen, on lähes kokonaan hieno, melkein mullistava juttu.

Ai miksikö? Esimerkiksi siksi, että monet Star Wars -fanit, minä mukaan lukien, ovat olleet ärtyneitä Lucasin tapaan paitsi ohjata huonosti näyttelijöitään ja viilata loputtomasti elokuviaan, myös omia koko saaga itselleen. Nyt ongelmaa ei enää ole: Lucas ei voi rukata Star Wars -filmejään, sillä ei omista enää niihin oikeuksia eikä voi näin omia niistä tulevia voittojakaan. Rahat vyöryvät Disneyn kassaan.
Ainoa syy, miksi pidän siirtymää ärsyttävänä on itse Lucasin kaksinaismoralistinen käytös. Sekin onneksi loppuu nyt. Herra Lucas, nauti miljoonistasi.
 Ei ole mitenkään outoa tai tavatonta, että iso filmiyhtiö ostaa toisen itselleen. Syitä voi olla monia, päällimmäisenä usein raha, mutta Star Warssin kohdalla kyse on varmasti jostain muustakin, ei vain pelkästä rahanhimosta ja hetken mielenjohteesta. Näin isoja päätöksiä ei nimittäin tehdä parin viikon tai kuukauden sisällä. Tälläisiä isoja siirtymiä suunnitellaan vuosia. Mitä tämä tarkoittaa? Sitä, että Star Wars on siirtymässä taloudellisesti vakaisiin piireihin, paikkaan, missä siitä jaksetaan pitää huolta ja jossa sitä varmasti rakastetaan.

Tässä kohdin nouseekin esille uutisen kolmas hyvä puoli, nimittäin se, miten paljon uutta innovatiivista ja motivoitunutta porukkaa on tulossa tekemään uusia Star Wars -elokuvia ja pelejä. Lucasin monopolissa oli huono puoli se, ettei sarja voinut yhden ihmisen käsissä kokea muita kuin yhden ihmisen kokemia muutoksia. Siinä ei ollut uutta potkua tai kipinää. Nyt se on mahdollista, ellei jopa väistämätöntä. Kun studiolla on uutta verta ja lihaa puurtamassa kokonaan uuden Star Wars -elokuvan parissa, on selvää, ettei vanhaan ole paluuta. Mutta se on hyvä asia. Kaikki vanha kaipaa aina jotakin uutta, ja kaikki uusi kaipaa aina jotakin vanhaa. Kyse ei ole mistään kaaosmaisesta sekoittumisesta, vaan uudenlaisista näkökulmista, visioista, ajatuksista ja tekniikasta: kyse on kehityksestä. Kyse on nostalgiasta. Kyse on tulevaisuudesta.

Lyhyesti:
- ei enää uudelleenmaalattuja ja rukattuja SW: Special Editioneita, vaan vihdoin jotakin uutta
- Lucas on poissa kuvioista eikä kuse elokuvia kehnolla ohjauksella ja suppeilla näkökulmilla
- Disney on taloudellisesti ja ajallisesti vakaa, joten siirtymä on Star Warssien näkökulmasta harkittu ja hyödyllinen
- uudet ihmiset Star Wars -elokuvien/sarjojen/pelien parissa luovat uudenlaisia piirteitä saagaan
- uudet elokuvat tulevat olemaan huolella ja rakkaudella tehtyjä, sillä niiden parissa työskentelee ihmisiä, jotka ovat jo ennestään sarjan faneja ja tekevät työtä myös kunnoituksen, ei vain rahan myötä
- mahdollisuudet Knights of the Old Republic-, Jedi Knight- tai Force Unleashed -tyyliselle synkemmälle Star Wars -elokuvalle kasvaa
- uudessa Kingdom Hearts -pelissä on Star Wars -hahmoja
- Leia on Disney-prinsessa


Huonoja puolia on vain vähän, ja nekin ovat mielestäni melko pinnallisia. Rahan haisemista ei voida estää, tämä on totta, mutta se, että yllättäen Star Warssista tulisi lapsenomainen, Mikki Hiiri -korvat päässä keikaroiva kaupallinen huttu, on pelkkää panettelua. Kaikki on kuitenkin mahdollista: ehkä minä itse olen liian naiivi tai yltiöpositiivinen, etten näe suurten elokuvayhtiöiden hirviömäisyyden taakse, enkä näe muiden fanien ja kavereitteni "järkeviä" argumentteja siitä, kuinka koko saaga on nyt tuhoon tuomittu.

Tai ehkäpä minä katson ensin, ja tuomitsen vasta sitten.


Mitä tulee uuteen Star Wars -elokuvaan (tai elokuviin, sillä on huhuttu, että niitä tulisi trilogian muodossa useampikin) olen huomattavasti enemmän innokas ja utelias kuin skeptinen. Toki on mahdollista, että uudesta elokuvasta tulisi jotain Clone Wars -tyylistä shaibaa, mutta uusilla puitteilla tälläinen kämmäys on melko kaukainen. Disneyn tapa tehdä elokuvia, tiedolla, taidolla ja rakkaudella, on jotain sellaista, mistä Star Wars varmasti virkistyisi. Kun soppaan lisää vielä uusia ideoita, tekniikkaa ja taitoa, olen melko varma, että elokuvasta tulisi vähintäänkin kiinnostava tapaus. Se, onko raina sitten hyvä, on sitten kokonaan toinen juttu. Huoli kuitenkin siitä, että tuleeko uusi raina olemaan alkuperäisille elokuville uskollinen, on kuitenkin minusta melko turha.

Seuraavat pari vuotta meneekin sitten uuden Star Wars -elokuvan sisällön, ohjaajan, näyttelijöiden ja itse elokuvan tarinan sisällön ja teematiikan analysoinnin parissa. Kenet sinä haluaisit ohjaamaan uutta Star Warssia? Mistä haluaisit elokuvan kertovan? Keitä näyttelijöitä siinä olisi?

Aiheesta lisää joskus tulevaisuudessa...

2 kommenttia:

  1. Vaikken fani ryhmään kuulukkaan niin en itsekkään tästä ole innoissani.

    Tänään lelu lehteä selaillessa huomasin että myös Angry Birdsit on nyt saatavina Star Wars hahmoina... Cool! Not.

    VastaaPoista
  2. Itseäni kiinnostaa nähdä uusia episodeja. Disney on kuitenkin isoimpia media-alan jättejä, niin eiköhän sieltä osaamista löydy, jos projektia työstetään tosissaan. Ainahan voi tyytyä katsomaan itselleen mieluisia trilogioita, jos muut eivät kiinnosta.

    VastaaPoista

Kommenttia, risuja/ruusuja, vastaväitteitä, pohdintoja? Antaa tulla vain!