12. syyskuuta 2011

Varoitus: tämä on uusi lempielokuvasi


Bryan Lee O'Malleyn kuusiosainen sarjakuva Scott Pilgrim tuskin sanoo tavalliselle pulliaiselle mitään. Älä huoli, ei nimi sanonut minullekaan mitään vielä pari kuukautta sitten. Sitten menin ja näin veljeni kavereitten lani-iltana kyseiseen sarjikseen perustuvan elokuvan. Alkoi sitten yllättäen sarjakuvakin kiinnostamaan. Tästä on jo aikaa, muistaakseni tämä tapahtui kesäkuussa.

Elokuvan, kuten myös sarjakuvan tarina, on melko simppeli: tavallinen nörtihtävä poika nimeltään Scott Pilgrim, ihastuu siistiin teknotukkatyttöön Ramonaan. Lempi leiskahtaa, mutta tietenkin matkassa on mutka: voidakseen seurustella Ramonan kanssa, Scottin täytyy taistella ja voittaa kaikki Ramonan "seitsemän ilkeää exää". Menneisyyden kipupisteitä, draamaa, huumoria ja sarjakuvamaisia efektejä on siis tiedossa.

Nörtti saa hottiksen, jos osaa tapella.
Veljeni on lukenut Pilgrim-sarjan netistä ja myöhemmin valitellut minulle sarjakuvan ja elokuvan erilaisuudesta. Leffassa juonet ja mutkikkaat sivujuonet pistetään suoriksi, ja monet hahmolliset ulottuvuudet jäävät laihoiksi. Omasta mielestäni elokuva ei kuitenkaan kärsi siitä, vaan pieni mystiikka ja tarinan aukkoisuus on oikeastaan ihan hyvä juttu. Realismia tarinassa ei ole muutenkaan juuri nimeksikään, joten miksi turhaan yrittää vääntää sitä siihen.

Hahmot ovat kaikenkaikkiaan valloittavia ja sympaattisia. Lutuinen Michael Ceras esittää loistavasti hieman itsestään epävarmaa, mutta kuitenkin päättäväistä nuorta miestä. Viileä, mutta persoonallinen Ramona, hissukasta rokkariksi kehittyvä kiinalaistyttö Knives Chau, Scottin bändikaverit sekä tämän juoruava homokämppis ovat kaiken kaikkiaan hauskaa katseltavaa. Hahmojen välinen vuoropuhelu, läpänheitto ja sarkastiset kommentit toisilleen ovatkin elokuvan parasta antia.


Parasta antia siis visuaalisuuden jälkeen. Olen tavattoman perso visuaalisille efekteille: kaikki hidastuksista leijuviin hiuksiin, ja siitä mustavalkoisuuteen tai freimien värikylläisyyteen on meikäläiselle varsinaista silmänkarkkia. Tässä kohdin Scott Pilgrim vs. the World ei petä. Elokuva mässäilee sarjakuvamaisilla efekteillä, kuten äänitehosteilla, teksteillä (ks. ylläoleva kuva), hahmojen ilmeikkyydellä ja dramaattisuudella sekä myös elokuvan kuvakoon muuttumisella. Koska Pilgrim-sarjasta tehtiin myös melko suosittu arcade-peli, leffassa on myös videopelimäisiä tehosteita, jotka ovat osuvia ja hauskoja. Tälläisenä nörtti näkisi elämänsä. Trust me, I know, I'm a nerd.

Tietenkään en osannut pelata tätä. Olen niin huono nappuloiden hakkaamisessa.
Lyhyesti sanottuna en keksi mitään pahaa sanottavaa tästä rainasta. En todellakaan ollut varautunut siihen, kun istuuduin alas sohvalle ja rupesin katsomaan tätä elokuvaa. Tälläiset kokemukset saavatkin meikäläisen suorastaan hämmennyksiin. Toki sitä kohtaa silloin tällöin elokuvia joista pitää, ja jotka haluaa ostaa DVDlle, mutta se, että kohtaa elokuvan, joka lähes täydellisesti täyttää kaikki hyvän elokuvan vaatimukset eikä siitä löydä mitään pahaa sanottavaa, on häiritsevää. Kuka oikein lukee ajatuksiani?!

Ikään kuin en olisi jo tarpeeksi hämmentynyt tai turhaantunut, Scott Pilgrimiä ei ihan noin vain saa DVDlle. Vaikka filmi pyörikin jonkin aikaa leffateattereissa vuosi sitten (en edes muistanut koko asiaa, ennen kuin tutkin sen), DVD-julkaisuja ei näy sitten missään. Pitääkö tässä sitten käydä Ruotsin maalla, että pääsisi tästä elokuvasta useammankin kerran nauttimaan? Sieltä ainakin sai suhteellisen halvalla Pilgrim-sarjakuvia.

Trailerikin on hauska.

Mainittakoon yksi huono puoli: minua ei varoitettu tämän elokuvan loistavuudesta. Nyt se mokoma sitten komeilee lempparielokuvissani, eikä tunnu lähtevän sieltä vielä hyviin aikoihin. Veljeni puhuu myös toisesta huonosta puolesta, nimittäin Scott Pilgrim -masennuksesta: Ramona Flowers kun tuppaa olemaan fiktiivinen hahmo, jota et tule koskaan saamaan. Kyllähän siitä kuka tahansa nörtti itkisi :)


Ps. Uusi väsäämäni animevideo on lisätty sekä tänne "videoeditoinnit" osioon, että Youtubeen. Löytyy nimellä Valkoinenhai, jos kiinnostaa nörttäillä siinä suunnassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttia, risuja/ruusuja, vastaväitteitä, pohdintoja? Antaa tulla vain!